dijous, 31 d’octubre del 2013

El cercle cromàtic

Ja torno a ser aquí!
 
A una sessió de plàstica vam conèixer a fons tots els colors. Vam realizar amb grups de sis persones, a partir dels tres colors primaris (groc, magenta i blau), tota la gama cromática anant-los barrejan correctament. Aquí ho podeu veure per passos:

                                                      

 
 


 
Un fet molt curiós és, que si afegim negre, gris o blanc als colors, aquests perden tota la saturació, ja que la seva saturació és 0. Aquest fet és pot comprobar amb el color del mig del cercle cromàtic d'aquesta fotografia:
 

O amb aquests altres exemples:




Aquesta va ser el nostre treball i el nostre esforç final. Espero que us hagi agradat!

El PowerPoint

A la classe de GTIC el professor ens ha presentat a fons un altre programa, aquests ja més conegut, el Microsoft PowerPoint.

El PowerPoint és un programa de presentacions, és a dir, una aplicació informàtica orientada a mostrar informació a un gran nombre d'audiència amb la projecció d'una sèrie de pantalles anomenades diapositives. Aquest programari té tres funcions principals:

  1. Editor: permet redactar textos.
  2. Mecanisme: insereix o manipula imatges o gràfics.
  3. Sistema de visualització a pantalla sencera: serveix per a presentar el contingut.

S'acostuma a utilitzar en àmbits educatius, per a negocis, per al lleure, etc. Les característiques principals d'aquest programari són:

  • Text esquematitzat.
  • Text fàcil d'entendre.
  • Gran quantitat d'animacions de text i imatges.
  • Imatges predissenyades o extretes d'internet (creative commons).
  • Es poden aplicar diferents dissenys de font, pantalla i animació.
PowerPoint és un dels programes de presentació més que s'usen amb més freqüència en l'actualitat. També podem crear tot tipus de productes relacionats amb les presentacions: diapositives, transparències, documents impresos com notes i esquemes per el presentador, etc.




dijous, 24 d’octubre del 2013

L'obra de Land Art

A l'assignatura de Expressió visual i plàstica hem treballat el concepte de Land Art. És un art creat en la naturalesa, utilitzant materials naturals com pedres, fulles o terra. Les escultures no es situen en el paisatge, sinó que el paisatge és el mitjà de la seva creació. Sovint les obres es troben en espais oberts, lluny de la civilització i són susceptibles a sofrir canvis i l'erosió peròpies de les condicions naturals. 


La seva finalitat és produir emocions plàstiques en l'espectador que s'enfronta a un paisatge determinat. El principi fonamental del Land Art és alterar, amb un sentit artístic, el paisatge, per produir el màxim d'efectes i sensacions a l'observador.

Un cop captat el que era el Land Art, la Roser, professora de plàstica, ens va proposar que elaboréssim la nostra propia obra en grups de tres.

L'obra que vam realitzar la Claudia, la Maria i jo l'hem titulat: Al mar només vida.

Amb aquesta obra volem fer una critica a la contaminació marina que hi ha actualment  per la qual els animals i la vida costanera estan patint greus conseqüències.

Aquí us la deixo i espero que us agradi!

Al mar, només vida.



 

dimarts, 22 d’octubre del 2013

Documentar, una mirada nova

Bon dia. Avui a classe de seminari hem treballat el llibre Documentar, una mirada nova. En aquest llibre el podem dividir en dos parts ben diferenciades. 
 
A la primera part hi trobem informació, no gaire extensa, del que vol dir documentar en l'àmbit educatiu i d'altres coneixements semblants que han servit per complementar aquesta informació. Després de llegir-ho amb atenció puc afirmar que el fet de documentar és recollir tot el que fan els infants en el seu dia a dia a la llar d'infants o a l'escola amb explicacions, diferents punts de vista, imatges, anècdotes, arguments, etc., amb l'objectiu d'anar-ho guardant any rere any per després poder observar el procés que ha fet l'escola, les activitats realitzades durant aquests anys, les diferents conductes i sobretot, per poder documentar bé els pares dels infants i, en aquest cas, els lectors d'aquest llibre.
 
A la segona part d'aquest llibre ens mostren trenta mirades que mostren trenta situacions on els infants són protagonistes, aquest és el fet de documentar. He pogut llegir trenta històries d'infants d'una mateixa llar d'infants completament diferents, diferents activitats, diferents actuacions per part dels infants, diferents punts de vista i sobretot moltes imatges que t'ajuden a comprendre amb més facilitat el text i la manera correcte de documentar.
 
Des del meu punt de vista, documentar és una tasca molt difícil que han de realitzar els mestres ja que han d'observar al cent per cent tot el que passa a l'aula sense perdre cap detall i, alhora, estar atents a les activitats i problemes que puguin tenir els infants en cada moment.

Recomano llegir-lo a les persones interessades. És molt interessant!


dissabte, 19 d’octubre del 2013

Activitat d'analitzar un blog

Aquest cop el professor ens ha proposat una activitat interessant. Analitzar un blog per poder veure què hi ha, amb quins apartats està dividit, etc. i, si cal, poder-lo comparar amb el nostre.

Jo he escollit un blog sobre educación infantil: El bloc de nens i nenes de la cuca fera.

Hem hagut d'analitzar:


·         Quins tipus de continguts hi ha publicats i en quin format (vídeo, àudio, presentacions,....): Els mestres publiquen diferents activitats que fan els alumnes d’infantil a les classes o excursions realitzades al llarg del curs. També expliquen el que es treballa amb cada activitat i quina és la seva finalitat. Juntament amb cada entrada hi penjen fotos perquè els pares dels alumnes ho puguin veure.
 

·         Com encaixa amb les diferents classificacions que trobem al llibre: És un blog que forma part de la secció de blogs “més enllà de l’aula” on el podem classificar a blogs de centre. Els blogs de centre poden presentar diverses modalitats. Generalment consisteixen en revistes digitals, que contenen textos informatius, d’opinió, de creació, testimonis gràfics d’activitats realitzades dins o fora del centre. En els blogs de centre es recorre habitualment a arxius multimèdia, propis o referenciats des de magatzems de continguts.


·         Qui els publica? Totes les entrades les publiquen els mestres del centre. A vegades decideixen la mestra i els alumnes el que es vol escriure al blog. Això és pot veure a partir de la persona en que estan escrites les entrades.

·         Hi ha alguna estructura en el bloc? El blog està estructurat en cinc parts, que són les cinc classes diferents del centre. A cada apartat hi ha la informació concreta de cada classe. Al lateral dret hi trobem diferents arxius classificats pels mesos de l’any on podem veure que aquest blog ha sigut creat l’any 2010 fins ara. Més a baix d’aquesta barra lateral hi han els comentaris recents que s’han fet i una llista de blogs.

·         Quina plataforma utilitzen? El blog és XTEC Blocs que utilitza com a base la plataforma Wordpress. Es tracta d'un espai perquè tant els docents com els centres puguin crear el seu propi blog, utilitzan el nom d'usuari i contrasenya del portal xtec.cat. 

·         Com són les entrades? Les entrades són simples i entedores. A cada entrada, a part de l’explicació del contingut realitzat a classe, hi adjunten  tres o quatre imatges on es veu gràficamen com els alumes realitzen la tasca. També hi introdueixen un enllàç amb el nom de "fotos" on els pares hi poden trovar totes les fotos que s'han fet al llarg de l'activitat. 

·         Quines competències s’hi treballa? En aquest blog s'hi treballen les diferents activitats, les quals van encamiades a un fi pedagogic per l'educació dels infants. A totes les actovitats realitzades i explicades en el bloc la mestra indica el que treballen.


·        Hi ha comentaris? Si que hi han comentaris. La majoria de comentaris són realitzats pels pares dels alumnes agraïnt la feina dels mestres i l'enorabona per les activitats que realitzen al centre.  

·         A qui va dirigit? Tots els continguts van dirigits als pares i mares dels alumnes del centre. 

·         Hi ha blocroll? Si que hi ha blocroll. A la barra lateral enllaça 6 blocs amb el títol: Llista de blocs. Tots aquests blogs enllaçats són de temàtiques diferents.


dijous, 17 d’octubre del 2013

Usos educatius dels blogs

A l'assignatura de GTIC vam haver de llegir el llibre: Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents de Francesc Balagué i Felipe Zayas. Aquest llibre em va obrir més el ventall de coneixements més específics sobre els blogs.

Aquest llibre té com a finalitat considerar els usos i possibilitats educatives que tenen els blogs. Per a aconsegir-ho és necessari descriure l'estructura i les opcions de la plataforma en la qual s'allotja el blog. Alhora aquest anàlisi es veu recolzada per una col·lecció d'experiències reals de professors que l'han estat utilitzant i que expliquen els detalls de la seva aplicació didàctica.

Aquí us deixo els punts més importants i més interessants d'aquest llibre:




divendres, 11 d’octubre del 2013

Creative Commons i Software lliure

El que vaig a explicar és un tema molt important que es parlarà a classe el pròxim dimarts i, sobretot, molt interessant. Espero que us pugui agradar.

Creative Commons, és una organització que té com a objectiu principal donar suport a un aspecte d'interès públic o privat sense propòsits comercials. Aquesta organització es dedica a reduir les barreres legals del món informàtic i virtual per a compartir treballs creatius.

Creative Commons ofereix diferents llicències, entre altres organitzacions, en l'àmbit del sistema tradicional de drets d'autor fins al domini públic.

L'objectiu d'aquesta organització és donar possibilitats de que terceres persones utilitzin o modifiquin l'obra d'alguna persona, sempre i quant aquesta hi hagi donat permís. Ara bé, no es poden llicenciar uns materials els quals no tenen drets d'autor si hem fet Copyright. Com per exemple, no es poden llicenciar imatges copiades de Google (perquè no tenen drets d'autor) i introduïdes dins d'una presentació feta per un autor. Per tant cal anar en compte a l'hora de fer presentacions.

Per si algú dubta, posar les obres sota la llicència de Creative Commons no significa que perdin els drets d'autor sinó que és una forma d'exercir-los i poder oferir alguns drets a terceres persones interessades en el tema.

Us deixo escrits dos espais on s'hi poden trobar molt bones fotografies llicenciades en Creative Commons: http://www.flickr.com/, http://www.wikimedia.org/.



Software lliure o programari lliure és un programari el qual pot ser estudiat i modificat sense restriccions.

La funció d'aquest programari és escriure les instruccions que després el processador llegirà i executarà. Perquè el processador entengui aquestes instruccions cal convertir el codi font ( conjunt d'instruccions escrites pel programari) per el codi executable (instruccions en codi binari que no més l'ordinador pot interpretar).

Es pot dir que un programari és lliure si permet les quatre llibertats definides:

1. La llibertat d'executar el programa per qualsevol propòsit.
2. La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies.
3. La llibertat de redistribuir còpies
4. La llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar.


Software privatiu o programari privatiu:




dimecres, 9 d’octubre del 2013

Creació d'un vídeo a YouTube: L'enigma

Aquest vídeo es un treball proposat pel professor de GTIC per tal que l'editessim mitjançant el YouTube (tema treballat a classe). És una eina senzilla que fa molt fàcil editar vídeos i està a l'abast de qualsevol persona amb un compte de YouTube.

El treball consistia en realitzar, per parelles, una petita historia i gravar-la per tal de penjar-la al YouTube i editar-la. Vam haver de tallar algunes parts del vídeo que no van sortir gaire bé. Alguna part la vam posar a càmera lenta, per donar-li èmfasi i allargar l'espera del qui el veu, i així mantindre'l amb una certa atenció. També vam afegir una música de fons, la que ens va semblar més adient per a la historia. Per acabar, vam triar el títol i el vam posar com a diapositiva al principi de tot del vídeo i fer la presentació.

Per poder penjar el vídeo al YouTube hem hagut de:

1. Registrar-nos per obtenir un compte a YouTube.

2. Accedir al lloc com a usuari i apretar el botó "Pujar".

3. Omplir un formulari on hi ha: títol del vídeo, descripció, categoria i etiquetes.
4. Seleccionar el vídeo.

5. Canviar la qualitat del vídeo a HD.

6. Fer click en el botó: "Pujar video".



Espero que us agradi!





La curació de continguts

Aquest terme ha estat citat a la publicació anterior sobre el Scoop.it. M'agradaria endinsar-m'hi tal com ens ho ha proposat el professor de l'assignatura de GTIC.

La curació de continguts és la selecció de la informació interessant pels usuari,s entre tots els continguts que s'han publicat i que es publiquen a Internet. Aquesta selecció consta de diversos passos que s'han de realizar:

1. La recolecció: En aquesta fase el documentalista recorre la web per a trobar informació que pot ser rellevant pels usuaris. És el primer apropament a tota la informació, la qual cosa fa que aquesta fase sigui amb la que un hi dedica més temps.

2. Filtre: És la fase més important ja que s'identifica més amb el treball de la curació de continguts. La informació triada anteriorment s'ha d'analitzar i escollir la que creiem que ens serà més útil per a la nostre publicació.

3. Distribució: En aquest pas els factors més importants són el medi de difusió i l'hora. Hem de saber en quins medis online podrem trobar els usuaris i quina franja horaria és la més comú per trobar-los.

4. Anàlisi: S'ha de realitzar un anàlisi dels resultats per a poder veure l'èxit de l'acció. D'aquesta fase s'han d'extreure els èxits, però també els errors.

Què és Scoop.it?

Scoop.it (en català: "primícia") és una pàgina web que permet reunir i mostrar la informació o continguts que a un l'hi interessi a Internet. És una pàgina principalment de selecció i curació de continguts, que permet filtrar noticies sobre els temes del teu interès. Aquest contingut el trobem a partir del tòpic que triem quan ens creem Scoop.it.

A què ens referim quan diem tòpic?

Doncs bé, al crear-nos per primer cop un compte de Scoop.it et demana que trïs un tema (també anomenat tòpic) que t'interessi i del qual vulguis rebre informació. A continuació hauràs d'introduïr unes paraules clau, les que trobis més adients al tòpic triat, per tal de rebre informació i noticies que siguin més concretes sobre el tema escollit, i no tant generals.

En un mateix compte s'hi poden tenir molts tòpics.

Aquí us deixo un tutorial per s'hi li voleu donar un cop d'ull.




Què són els canals RSS?


Les RSS o Really Simple Syndication, són uns canals web que s'utilitzen per a publicar continguts actuals a pàgines web de notícies o, per exemple, a blogs com ara en aquest on hi estic treballant.

També permet rebre informació actualitzada, amb el lector RSS, sobre les teves pàgines web preferides sense la necessitat d'haver d'anar-les visitant una per una, ja que s'ajunten totes en un sol espai. Això facilita la búsqueda de la informació que un desitja segons els seus interessos.


Gràcies a l'ús de RSS, hi ha persones que estan subscrites a centenars de pàgines web i estan perfectament informats de tot el que es va publicant en elles. Obrint el lector RSS poden veure els títols de les notícies noves que s'han actualitzat en cadascuna de les pàgines a què s'han subscrit. Un cop han vist els titulars de totes les noves notícies publicades, poden passar a llegir, amb més detall, aquelles notícies que més els interessa.

Aquest servei es totalment gratuït.
 

Google Drive


Google Drive és un servei d'allotjament d'arxius, és un reemplaçament de Google Docs.
Al Google Drive s'hi pot accedir des d'ordinadors i disposa d'aplicacions per iOS i Android.

Permet crear, guardar i compartir, amb les persones que un desitgi, documents, fulls de càlcul, formularis, presentacions i, fins i tot, fulls de dibuix entre d'altres. Fins i tot pots compartir arxius amb persones de tot el món.

Aquest servei és molt útil sobretot per si s'han de fer treballs en grup (com els que estan penjats al blog). Totes les persones que estiguin dins del document podran canviar-lo o bé, afegir-hi coses al mateix temps que un altre company també hi està treballant. A més a més es pot afegir-hi el professor perquè pugui comentar i avaluar continuament el treball que estàs realitzant.

dimarts, 1 d’octubre del 2013

TREBALL COL·LABORATIU GTIC: LES NOVES TECNOLOGIES EN EL MÓN EDUCATIU

Amb aquesta nova activitat ens hem endinsat més profundament en el tema de les GTIC (Gestió de la informació, Tecnologies i Comunicació) en grups de 3, 4 o 5 persones. Hem realitzat el treball a través de Google Drive ja que fa més fàcil el treball en grup. 


És un treball que consisteix en reunir i redactar informació sobre les noves tecnologies dins les aules, exposant les nostres idees, els avantatges i els inconvenients, juntament amb la nostra opinió personal. Un cop acabat el document escrit hem hagut d'elaborar un Power Point amb les idees principals, per tal de que es puguin captar a primera vista i de manera més genèrica.


Finalment hem elaborat una enquesta per poder recaptar diferents informacions, opinions, acords i desacords de diferents persones i mirar quines són les respostes més freqüents i quines no.


A nivell personal i de grup, ens ha semblat bastant fàcil poder realitzar aquest treball ja que disposem de molta informació però, una mica complicat de penjar-ho tot al blog ja que hem hagut de canviar algunes mides d'aquests documents, perquè quedessin estèticament bé dins la pàgina.