divendres, 11 d’octubre del 2013

Creative Commons i Software lliure

El que vaig a explicar és un tema molt important que es parlarà a classe el pròxim dimarts i, sobretot, molt interessant. Espero que us pugui agradar.

Creative Commons, és una organització que té com a objectiu principal donar suport a un aspecte d'interès públic o privat sense propòsits comercials. Aquesta organització es dedica a reduir les barreres legals del món informàtic i virtual per a compartir treballs creatius.

Creative Commons ofereix diferents llicències, entre altres organitzacions, en l'àmbit del sistema tradicional de drets d'autor fins al domini públic.

L'objectiu d'aquesta organització és donar possibilitats de que terceres persones utilitzin o modifiquin l'obra d'alguna persona, sempre i quant aquesta hi hagi donat permís. Ara bé, no es poden llicenciar uns materials els quals no tenen drets d'autor si hem fet Copyright. Com per exemple, no es poden llicenciar imatges copiades de Google (perquè no tenen drets d'autor) i introduïdes dins d'una presentació feta per un autor. Per tant cal anar en compte a l'hora de fer presentacions.

Per si algú dubta, posar les obres sota la llicència de Creative Commons no significa que perdin els drets d'autor sinó que és una forma d'exercir-los i poder oferir alguns drets a terceres persones interessades en el tema.

Us deixo escrits dos espais on s'hi poden trobar molt bones fotografies llicenciades en Creative Commons: http://www.flickr.com/, http://www.wikimedia.org/.



Software lliure o programari lliure és un programari el qual pot ser estudiat i modificat sense restriccions.

La funció d'aquest programari és escriure les instruccions que després el processador llegirà i executarà. Perquè el processador entengui aquestes instruccions cal convertir el codi font ( conjunt d'instruccions escrites pel programari) per el codi executable (instruccions en codi binari que no més l'ordinador pot interpretar).

Es pot dir que un programari és lliure si permet les quatre llibertats definides:

1. La llibertat d'executar el programa per qualsevol propòsit.
2. La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies.
3. La llibertat de redistribuir còpies
4. La llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar.


Software privatiu o programari privatiu:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada