dilluns, 9 de desembre del 2013

La Viquipèdia

La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure, és a dir, pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions per qualsevol persona. Aquesta enciclopèdia està mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre, donant suport a un interès públic o privat sense propòsits comercials.

Tots els articles que estan penjats a la Viquipèdia han estat elaborats per usuaris d'arreu del món, els quals també poden editar d'altres que no siguin seus. Les contribucions anònimes són poques en comparació amb les contribucions dels usuaris registrats. Així, mica en mica, es va creant una gran enciclopèdia lliure online plena de coneixements aportats de diferents parts del món. Actualment és l'obra de referencia més gran i popular a Internet.

Per aprofunditzar en aquesta web, trobem tres característiques fundamentals que defineixen conjuntament la seva funció a Internet:

  • És una enciclopèdia, entesa com a suport que permet la recopilació, l'emmagatzematge i la transmissió de la informació de forma estructurada.

  • És un wiki, de manera que, amb petites excepcions, pot ser editada per qualsevol.

  • És de contingut obert.

Resumint, la Viquipèdia té 5 pilars fonamentals, ela quals són:

  • La Viquipèdia és una enciclopèdia.

  • La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral".

  • La Viquipèdia és de contingut lliure.

  • La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta.

  • La Viquipèdia no té normes inamovibles.
Aquí us adjunto un link on hi podreu trobar més informació sobre els 5 pilars fonamentals: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Els_cinc_pilars

ACTIVITAT AMB LA VIQUIPÈDIA

He realitzat el treball col·laboratiu amb la Viquipèdia amb la meva companya Paula Ballesté. El que vam fer va ser modificar un article que parla sobre Sant Pol de Mar, un poble del Maresme, no gaire lluny de Barcelona.

Primer de tot per poder modificar articles o crear-ne de nous has de crear un compte a la Viquipèdia o, si ja el tens creat, només caldrà iniciar sessió.

Un cop dins de l'article el podrem modificar a partir d'una pestanyeta situda a la barra de dalt del mateix article, on també hi ha la possibilitat de veure les modificacions que han fet altres usuaris i el codi:





Abans de modificar l'article constava d'aquesta informació a la part de la introducció:


 
 
Al adonar-nos que a Wikipedia (la Viquipèdia en castellà) hi havia més informació sobre aquest tema vam deidir traduir-la per a poder-la afegir en el article en català. Aquest va ser el nostre resultat:
 
 
 
Finalment, per a poder acabar correctament aquesta tasca abans de gurdar-la, la Viquipèdia ens demanava guardar la modificació juntament amb un resum del que havíem realitzat al article de tal manera:
 
 


Despres de fer aquest petit treball he arribat a la conclusió que un dels avantatges més importants de la Viquipèdia és aquest, poder modificar articles que no són teus, sempre i quan es faci amb coherència i raonament. Aquest fet dona la possibilitat d'anar millorant aquesta enciclopèdia en línia mica en mica on tothom i pot aportar el seu granet de sorra.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada